Vi träffar Alexandra Stråberg, chefsekonom och ansvarig för Hållbarhetssekretariatet på Länsförsäkringar AB, och vi pratar om allt ifrån hur det är att rekrytera nationalekonomer till nyttan av att testa på olika sektorer inom ekonomiområdet och vi får även en snabb inblick i vad som komma skall gällande konjunkturläget och mycket mer.

Efter avslutade universitetsstudier på Stockholms universitet så inledde Alexandra sin karriär på ESV (Ekonomistyrningsverket). En myndighet som fungerar som stabsfunktion till Finansdepartementet och där hon arbetade som ekonomisk analytiker och med statsfinansiella prognoser

”När jag var ung så var inte planen att jag skulle bli nationalekonom utan jag skulle bli sångerska och skådespelerska. Jag kom in på Adolf Fredriks Musikskola och sedan bar det av till Södra Latins gymnasieskola och estetisk linje med teater, dans och bild. Under studierna tog jag ett ettårigt studieuppehåll för att jag hade bestämt mig för att testa på ett highschool år i USA. Det blev ett roligt år i New York innan jag återvände till Södra Latin. Därefter stod valet mellan teater eller att börja studera på universitet. Valet föll på universitet och jag testade på att läsa olika ämnen i början men när jag hamnade på Nationalekonomiska institutionen så blev det som Tetris uppe i huvudet. Det var helt logiskt och bitarna föll på plats. Under universitetsstudierna hann jag även uppfylla två andra drömmar från min ’bucket list’ vilka var att arbeta inom FN och resa till Afrika.”

Alexandra berättar vidare att ESV var den perfekta skolan att inleda sin karriär på och de cirka tre år som hon arbetade där var en fantastisk lärorik period och hon lärde sig en massa om offentlig sektor.

”Jag trivdes bra på ESV men en gammal studiekamrat ringde upp mig om ett vikariat på Svenskt Näringsliv. Det lät och kändes osäkert med anledning av att det var just ett vikariat. Det slutade dock med att jag sa upp mig och tog vikariatet. Steget blev stort i form av att det är en jätteskillnad att arbeta inom offentlig sektor till att komma in i en lobbyverksamhet. Jag har aldrig haft en uttalad plan för min karriär och efter ett par år på Svenskt Näringsliv och Ekonomifakta så kontaktade Skanska mig och det slutade med att jag hoppade på det jobbet och blev chef för deras internationella analysavdelning.”

Sedan 2019 arbetar Alexandra på Länsförsäkring som chefsekonom och som ansvarig för Hållbarhetssekretariatet.

”Detta var en helt ny bransch för mig och en annan typ av verksamhet än vad jag har jobbat med tidigare. Länsförsäkringar är ett ömsesidigt bolag och kundägt. Det kändes spännande och lockande varför jag hoppade på jobbet.”

Är det svårt att rekrytera in rätt kompetens?

”När man är ny chef så är det svårt att rekrytera! Du ska veta vilka frågor du ska ställa, vilka som är rätt frågor och inte ledande frågor osv. Ju äldre jag blir desto viktigare är det för mig att få in personer med rätt engagemang och attityd än exakt rätt kompetens. Att hitta en person med perfekt kunskap men avsaknad av engagemang och med fel attityd fungerar det sannolikt ett tag men det räcker ej hela vägen. Får man däremot in en person som vill lära och utvecklas är det mycket lättare att få en sådan person att växa och trivas. En ytterligare sak jag under alla dessa år också har blivit övertygad om är hur viktigt värderingar är och hur grundläggande det är för mitt ledarskap. För min del så är jag inte så intresserad av vad en person presterar om inte personen är schysst mot människorna/kollegorna omkring sig.

När det kommer till att rekrytera ekonomer specifikt så är grundkunskap och förståelse för hur saker hänger ihop ett måste. Samtidigt så blir det ofta väldigt mycket fokus på siffror. Vi ser en trend om att allt mer ska vara datadrivet, stort fokus på siffror och teori och att kandidater skall ha en högre utbildning. Vi pratar inte alls lika mycket om det verbala, dvs att kunna förklara resultatet av sin analys så andra förstår. Det kommunikativa perspektivet. Presentationsteknik och kommunikation är otroligt viktigt. Den delen kan jag se att många företag misslyckas med när det kommer till att rekrytera in ekonomer.

När det gäller att hitta talangfulla ekonomer så tycker jag det är viktigt att man går mellan olika världar och testar på att arbeta inom olika verksamheter, tex allt ifrån offentlig sektor till den privata. Ska man bli en bättre nationalekonom och en bättre analytiker tycker jag att det är en fördel att man har testat på olika världar och inte fastnat för länge på ett och samma ställe. Det blir alltid en bättre analys om man har fler perspektiv än ett.”

Behöver du ha hjälp med rekrytering?

Vi hjälper dig med rekrytering och bemanning inom Compliance, AML, Risk, Ekonomi & Finans

Kontakta oss

Ta del av våra andra artiklar och branschnyheter

Se alla inlägg